Ramazan’ın başlamasıyla müslümanlar, İslam dininde farz olan oruç ibadetini yerine getirmeye başladı. Bu nedenle Müslümanlar tarafından “Oruca nasıl niyet edilir Diyanet göre nasıl niyet edilir? Oruç niyeti Diyanet nasıl edilir?” araştırması sıklıkla yapılır.
Oruç niyeti nasıl edilir, ne zaman edilir?
Sahura kalktıktan sonra imsak vakti öncesinde oruç tutmaya niyetlenen kişi şu şekilde niyet etmektedir; “Niyet ettim ya Rabbim senin rızan için oruç tutmaya.”
Oruç niyeti Arapça olarak ise şu şekilde yapılır; “Zehebezzama’ vebtelletil urûk ve sebe-tel-ecr inşâallahü teâlâ.”
Oruç Niyeti Etmek Gerekli Midir?
Oruç tutabilmek için niyet etmek, bu ibadetin şartlarındandır. Kalben niyet etmek yeterli olsa da, niyetin dil ile ifade edilmesi tavsiye edilir. Oruç başlamadan önce sahura kalkmak da niyet olarak kabul edilir.
Ramazan orucu, belirli günlerde tutulan adak oruçları ve nafile oruçlar için niyet etme zamanı, gün batımından sonra başlayıp ertesi gün tepe noktasına kadar devam eden süredir. Ancak imsaktan sonra niyet etmek için bu süre içinde herhangi bir şey yenmemiş veya içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gereklidir. Aksi takdirde, gündüz niyet geçerli olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85).
Bu tür oruçlar için “yarınki orucu tutmaya” şeklinde genel bir niyet yeterli olabilir. Ancak geceden niyet etmek ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde belirtmek daha faziletli kabul edilir. Her Ramazan günü için ayrı niyet etmek gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).
Kaza, keffaret ve bir zaman sınırlaması olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlar için niyet ederken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.